Trekking :: Visokogorstvo :: Transverzale :: Satorske ture

Home

Trekking - Zlatibor (2 dana - satorska tura)


duzina: 52 km :: ukupan uspon: 2.230 m :: ukupan spust: 2.230 m

Opis staze

1. dan - Zlatibor - Cigota (1422m) - Gostilje - 23 km :: uspon 930m :: spust 980m

Staza pocinje od centra naselja Partizanske vode (poznatije kao Zlatibor)
Prvo se penje na obliznji vrh Glavudza (1082m) gde se nalazi spomenik.
Odavde pocinje grebenska tura sa odlicnim vidicima na sve strane preko vrhova Cuker (1359m), Konjoder (1337m) i jos par bezimenih kota do vrha Cigota (1422m).
Sa Cigote se spustamo dosta zaraslim putevima do sela Gostilje i vodopada visokog 22 metra.

2. dan - Gostilje - Ponor - Stopica pecina - Tosina banja - Zlatibor - 29 km :: uspon 1.300m :: spust 1.250m

Od Gostilja se spustamo do reke Katusnice, te preko zaseoka Obradovici dolazimo do recice Ponor i mesta gde ista ponire u Stopica pecinu.
Dalje odlazimo do Stopica pecine poznate po ogromnim bigrenim kadama. Od pecine se spustamo do reke Pristavice i uz reku stizemo do Tosinje banje. (Banja inace nije u funkciji, postoji zavrsen objekat koji nikada nije poceo da radi, a voda koja izvire u banji navodno leci 9 bolesti)
Dalje se ide preko sela Rozanstvo i Musvete, te penje na vrh Gradina, a potom spusta do hotela Zelenkada i Partizanskih voda gde je kraj ture.

Napomene:
Do Partizanskih voda (ili Zlatibora) se iz Beograd moze stici autobusom u 07.30 ili 08.00. Poslednji autobus sa Zlatibora za Beograd ide u 18.45
Kod vodopada u Gostilju postoji restoran, a ko ne zeli da kampuje moze da prenoci u u Gostilju u domacinstvu Tanovica - tel 031 870 089 (waypoint Kuca-s). U centru Gostilja (kod fabrike vode Zlatibor) se nalazi kafana i prodavnica.
Na ulazu u Stopica pecinu je postavljena kapija i ulaz se naplacuje. Vodic kroz pecinu je licno g-din Stopic na cijem imanju se pecina i nalazi. U slucaju da ga ne zateknete kod pecine telefon na koji ga mozete dobiti je 031 80 22 97.

Autor:Ostic Miroslav

Track logs (.zip)
e-mail
Uslovi koriscenja
Informacije sadrzane na ovom sajtu su namenjene iskljucivo za licnu upotrebu i nije dozvoljeno koriscenje istih u svrhu sticanja bilo kakve materijalne koristi. Sve informacije koristite na vlastitu odgovornost. Molimo Vas da detaljnije uslove koriscenja procitate ovde