Trekking :: Visokogorstvo :: Transverzale :: Satorske ture

Home

Trekking - Zlatar (2 dana)


duzina: 54 km :: ukupan uspon: 1.820 m :: ukupan spust: 1.820 m

akcija izvedena: 01.01-02.01 2011 god. :: broj ucesnika: 12

Opis staze

1. dan - Velika Krseva (1.625m) - 27 km :: uspon 940m :: spust 940m :: potrebno vreme 8 sati

Kruzna staza koja pocinje od vile Mandica, prolazi selom Akmacici, potom preseca put Nova Varos - Sjenica i pored sumske kuce Srbijasuma na Vodenoj poljani vodi do najviseg vrha Zlatara - Velika Krseva (1.625m)
Povaratak istom stazom pored sumske kuce do pilane Slozna braca odakle se spustamo do reke Zlosnice. Pratimo njen tok do skretanja za selo Vilovi te uskoro stizemo do krajnje, a ujedno i pocetne tacke.

2. dan - Saponjski vrh (1.235m) - 27 km :: uspon 880m :: spust 880m :: potrebno vreme 8 sati

Takodje kruzna staza koja pocinje od vile Mandica i vodi nas padinama brda Gomilica do asfaltnog puta Nova Varos - Stitkovo i skole u Akmacicima. Nadalje idemo kombinovanim makadamsko-asfaltnim putem do sela Radijevici odakle vrsimo uspon na Saponjski vrh (1235m). Ovaj vrh je specifican jer se nalazi u sred Sjenickog jezera i vezan je samo jednim uzim delom sa kopnom.
Povratak vrsimo veoma lepom stazom koja najpre ide uz jedan od rukavaca Sjenickog jezera , a potom se penje na brdo i kroz borovu sumu nas vodi do skole u Akmacicima. Nadalje idemo asfaltom oko 1 km te uz potok Sjeverovac stizemo ponovo da vile Mandica gde je i kraj ture.

Napomene:
Do vile Mandica u selu Vilovi ima ukupno 6km (4.5km asfalt + 1.5km makadam) od autobuske stanice u Novoj Varosi. Smestaj u ovoj vili je za svaku preporuku, a najbolje je odsesti na bazi polupansiona gde ce Vas ljubazni domacini ujutru ispratiti sa obilnim doruckom, a uvece docekati sa lokalnim specijalitetima. U vezi smestaja mozete kontaktirati Milisava Mandica (065/62-63-917) ili njegovog sina Branka (064/65-31-603).

Autor:Ostic Miroslav

Track logs (.zip)
e-mail
Uslovi koriscenja
Informacije sadrzane na ovom sajtu su namenjene iskljucivo za licnu upotrebu i nije dozvoljeno koriscenje istih u svrhu sticanja bilo kakve materijalne koristi. Sve informacije koristite na vlastitu odgovornost. Molimo Vas da detaljnije uslove koriscenja procitate ovde