Trekking :: Visokogorstvo :: Transverzale :: Satorske ture

Home

Trekking - Uvac - Tornik (2 dana - satorska tura)


duzina: 53 km :: ukupan uspon: 2.380 m :: ukupan spust: 2.140 m

vreme prelaska staze: 20h (8+12) :: broj ucesnika: 8 :: datum prelaska staze: 02-03 maj 09

Opis staze

1. dan - Uvac - 20 km :: uspon 1080m :: spust 470m :: potrebno vreme 8 sati

Staza pocinje od zel. stanice Raca
Od stanice se u pravcu severa odlazi do kanjona Uvca gde se ulazi na stazu koja vodi do manastira Uvac. Od manastira se nastavlja dalje uz Uvac do Zivkovica odakle pocinje uspon na Malinjak (1026m).
Dalje se nastavlja grebenski u pravcu severoistoka, a potom juzno do proplanaka ispod Smajske glave gde se nalaze napusteni katuni i mesto pogodno za podizanje satora.

2. dan - Tornik - 33 km :: uspon 1.300m :: spust 1.670m :: potrebno vreme 12 sati

Rano ujutru odlazimo do vidikovca Kljun (1027m) gde stizemo u samo svitanje. Sa ovog mesta se moze sagledati dobar deo donjeg toka Uvca, tj, kanjon koji je na ovom mestu dubok i do 500m.
Nakon povratka do satora, sledi pakovanje i nastavak akcije usponom na Krst (1151m), te nadalje u pravcu severa gde se spustamo do Koraceve pecine i izvora Dobroselicke reke koja izbija iz pecine.
Nakon povratka na stazu penjemo se na najvisi vrh Tornika - Bandera (1.497m).
Sledi spustanje u podnozje Tornika sa pogledom na Ribnicko jezero. Potom odlazimo do sela Ribnica odakle nastavljamo dalje stazom niz reku Ribnicu, penjemo se do brda Masnica, a potom opet spustamo do reke Ribnice.
Sledi zavrsni uspon na Veliku Krstinu i opet spust do reke Ribnice. Nakratko idemo niz reku gde uskoro stizemo do zeleznicke stanice Ribnica, gde je i kraj ture.

Napomene:

Do Race se iz Beograda moze stici putnickim vozom za Prijepolje koji ide iz Beograda u 07.05. U Racu se po redu voznje stize u 12.13 min. Povratak je sa zel. stanice Ribnica, odakle ide putnicki voz u 16.28 i stize u Beograd u 21.11
Da bi se stiglo na voz drugi dan potrebno je ustati oko 04.00 i stici do vidikovca Kljun u samo svitanje. Ko ne zeli da ide do vidikovca moze da odspava jos sat vremena, jer do vidikovca i nazad ima nesto vise od 6 km. Dalje je potrebno krenuti najkasnije u 06.00 sati. Trasa moze da se skrati ukoliko se izostavi obilazak pecine (usteda 1h) Pristup pecini je dosta nezgodan, a u pecinu se ne moze uci jer iz nje izbija izvor. Trasa moze da se dodatno olaksa ukoliko se umesto poslednjeg uspona na Veliku Krstinu nastavi dalje rekom Ribnicom sve do zel. stanice Ribnica. Ovo je bolja varijanta ukoliko Vam nije problem hodanje po kamenju jer staze nema i ukoliko je nizak vodostaj.
Autor:Ostic Miroslav

Track logs (.zip)
e-mail
Uslovi koriscenja
Informacije sadrzane na ovom sajtu su namenjene iskljucivo za licnu upotrebu i nije dozvoljeno koriscenje istih u svrhu sticanja bilo kakve materijalne koristi. Sve informacije koristite na vlastitu odgovornost. Molimo Vas da detaljnije uslove koriscenja procitate ovde