Trekking :: Visokogorstvo :: Transverzale :: Satorske ture

Home

Visokogorstvo - Torac (1.873m) - Maglic (2.142m) - zimski uspon - satorska ura


duzina: 14 km :: ukupan uspon: 1.450 m :: ukupan spust: 1.450 m :: potrebno vreme: 9 sati

uspon izveden: 27.02.2010 god.

Prilaz - duzina: 9km :: uspon: 300m (u dolasku) :: spust: 300m (u odlasku)

Pocetna prilazna tacka, tj. decije odmaraliste na Verusi je udaljeno 30km od Kolasina i do nje se moze stici taxijem. Od Veruse se nadalje ide pesice sa svim stvarima uskim asfaltnim putem koji je prohodan za vozila samo leti. Prilazna staza je duga 9km i zavrsava u Mokrom gde smo postavili kamp na visini od 1500 mnv. Trek prilazne staze je ukljucen u arhivu. Za slucaj loseg snega krplje su vise nego dobrodosle.

Opis staze

Uz par precica pratimo stazu prema Bukumirskom jezeru. Pre jezera skrecemo na padine Toraca te strmim usponom, prvo kroz sumu a potom cistinom izbijamo na vrsni greben Toraca. Prateci greben i izbegavajuci snezne strehe stizemo i do prvog vrha (na karti oznacen visinom 1.842m).
Nakratko se se sa vrha vracamo do prvog prevoja gde pazljivo prelazimo strmu padinu ispod vrha i izlazimo na nastavak grebena prema najvisem vrhu Toraca.
Najvisi vrh nema oznaku visine na karti ali se brojanjem izohipsi lako da utvrditi da je visina ovog vrha preko 1.870m. GPS je pokazao 1875m.

Spustamo se sa vrha u pravcu juga, a zatim polukruzno odlazimo u pravcu severa preko valovitog terena prema katunu Maglic birajuci najpogodniji prolaz uz stalno gubljenje i dobijanje na visini.
Od Katuna sledi veoma strp uspon na Podove Maglica, a zatim blazi uspon do samog vrha Maglic (2.142m).
Sledi spustanje u pravcu severa-severozapada do katuna Busat gde se ukljucujemo na stazu koja nas vodi do kampa.

Napomena: Los kvalitet snega na nizim visinama znatno je uticao na trajanje i tezinu uspona zbog cestog propadanja, tako da je u ovom slucaju potrebno odvojiti ceo dan za uspon. Na grebenu i pri usponima blizu vrhova obavezno je koriscenje cepina i dereza. Krplje su pozeljne radi koriscenja na nizim visinama jer se tako propadanje svodi na najmanju mogucu meru. Na kraju da kazem da je vreme bilo fantasticno sto je ovu akciju ucinilo nezaboravnom. Prilozene slike sve govore.

Kako je to izgledalo vidjeno iz Dobricinog ugla mozete videti na http://www.pdvrbica.org.rs/Izvestaji/10-02-26_Kucke_planine.pdf

Fotografije mozete videti na sledecim linkovima

Goranove slike

Dobricine slike

Ucesnici akcije:Ostic Miroslav / Dobrica Dabovic / Goran Stamenkovic

Track logs (.zip)
e-mail
Uslovi koriscenja
Informacije sadrzane na ovom sajtu su namenjene iskljucivo za licnu upotrebu i nije dozvoljeno koriscenje istih u svrhu sticanja bilo kakve materijalne koristi. Sve informacije koristite na vlastitu odgovornost. Molimo Vas da detaljnije uslove koriscenja procitate ovde