Trekking :: Visokogorstvo :: Transverzale :: Satorske ture

Home

Trekking - Jadovnik - klisura Milesevke - Zlatar (3 dana - satorska tura)


duzina: 86 km :: ukupan uspon: 3.900 m :: ukupan spust: 3.900 m

vreme prelaska staze: 36h (13.5+14+8.5) :: broj ucesnika: 3 :: datum prelaska staze: 15-17 maj 09

Opis staze

1. dan - Jadovnik - 34km :: uspon 1700m :: spust 1700m :: potrebno vreme 13h 30 min

Staza pocinje od autobuske stanice u Sjenici
Od stanice se ide u pravcu zapada najpre asfaltnim putem, a potom kolskim putem pored vrha Saboriste do vrha Molitva (1241m). Nadalje zapadno idemo pored vrhova Sumaraca i M. Boric, prelazimo reku Uvac i njegovu pritoku Skudlansku reku te se penjemo kroz selo Rajnovici (gde se moze snabdeti vodom i odlicnim sirom) prema Strmenici.
Strmenicu zaobilazimo sa leve strane i penjemo se na vrh Plijes (1612m), a potom i na najvisi vrh Jadovnika - Katunic (1733m). Na sam vrh se ne moze doci zbog vojnih objekata. Od Katunica nastavljamo u pravcu severozapada gde se preko vrha Klik (1673m) spustamo u zaseok Svircevici, a potom i do Milosevog dola, Milesevske reke i dobrog izvora kod skole. Na ovom mestu Milesevska reka lici na obicni potok. Izvoriste joj je udaljeno 3-4 km.
Sledi poslednji i najtezi uspon (450m visinski) na zaravnjeni plato Cetanice.U pocetku se ide jedva vidljivom zaraslom stazom, dok je u zavrsnom delu uspon veoma strm i zahtevan. No, nakon izlaska na plato sledi nagrada u vidu beloglavih supova koji u velikom broju kruze tik iznad nasih glava.
Obodom Cetanice idemo pored izvora, spustamo se do zaseoka Podcetanica i stizemo u zaseok Podcrkvine, gde je predvidjen kamp na livadi ispod kuca sa pogledom u klisuru Medjanske reke - jedne od pritoka Milesevske reke.

2. dan - klisura Milesevske reke - 30 km :: uspon 1.460m :: spust 1.060m :: potrebno vreme 14h

Krecemo stazom koja prvo vodi kroz klisuru Medjanske reke (desnom stranom), obilazimo brdo Gradinu, spustamo se do manjeg vodopada na Pravosevskoj reci (koja se uskoro uliva u Medjansku reku). Nadalje desnom stranom idemo jos uvek kroz klisuru Medjanske reke do Sedrenickog potoka koji je veoma interesantan zbog formi nastalih talozenjem krecnjaka koje dosta podsecaju na unutrasnjost neke pecine (bigrene kade). Spustamo se niz potok do same reke i zaraslom stazom stizemo do usca Medjanske reke u Milesevsku reku.
Nadalje nakratko idemo levom obalom do brvna gde prelazimo na desnu stranu i polako se penjemo do staze koja ce nas dalje svo vreme voditi desnom stranom visoko iznad klisure. Sama staza i okolina dosta podseca na kanjon Mrtvice i stazu koja vodi kroz ovaj kanjon, samo u manjem izdanju.
Pri izlasku iz kanjona nailazimo na par tunela koji su zaostali od neuspelog pokusaja izgradnje puta kroz klisuru. Izlazimo na asfalt i onda se vracamo suprotnom (levom) stranom reke prema Jerininom gradu. Prvo obilazimo isposnice Svetog Save (koje smo videli prekoputa iz kanjona), a potom se penjemo i na samu tvrdjavu. Spustamo se i odlazimo do manastira Mileseva
Od Manastira sledi uspon na plato iznad kanjona. Prvo idemo putem, zatim kroz sumu stazama koje se povremeno gube i pojavljuju, da bi izbili na dobar kolski put koji nas izohipsom vodi prema Suvodanju. Sledi krace probijanje kroz siblje do spoja 2 potoka i izvora, odakle sledi jaci uspon do vidikovca Pribojne opet stazama koje se cas gube cas pojavljuju. Od vidikovca odlazimo u pravcu severa do izvora Cuturnica gde podizemo satore.
3. dan - Zlatar - 22 km :: uspon 740m :: spust 1.140m :: potrebno vreme 8h 30min

Od Cuturnice idemo pored izvora Strmac do sumske kuce pod Velikom Mericom. Obilazimo Veliku Mericu, a zatim se penjemo strmom stazom pored Tocila na plato Velike Merice. Sumskim putevima stizemo do izvora ispod Velike Krseve.
Penjemo se po slobodnom izobru preko livade i kamenjara na najvisi vrh Zlatara - Veliku Krsevu (1625m). Pogled seze daleko ali ne i na severnu stranu jer je ista zaklonjena gustom sumom. Spustamo se preko livade ispod Ravne Krseve na put koji nas vodi do crkve i sumske kuce na Vodenoj poljani.
Od Vodene poljane se sumskim stazama spustamo do Vjetrenika, gde izbijamo na put koji nas dalje vodi pored crkve, hotela Panorama i kafane 1.maj. Od hotela Panorama ostaje jos pola sata spustanja do autobuske stanice u Novoj Varosi gde je i kraj ture.

Korisne informacije:

Do Sjenice se iz Beograda moze stici autobusom koji ide iz Beograda u 21.20. Autobus ide do Ivanjice, a onda se presjeda u drugi koji vozi do Sjenice. U Sjenicu se stize nesto pre 4 sata ujutru. Iz Nove Varosi su dosta dobre veze, a poslednji dnevni autobus ide u 17.40.
Da bi se stiglo sve obici prema navedenom planu preporucljivo je ustajanje u 4.00 i pokret odmah u svitanje, tj, najkasnije u 5.00.

Pri kraju prvog dana se stize do par kuca u zaseoku Podcrkvine. Tu postoji cesma, a domacine treba pitati za mesto gde mozete postaviti sator (poljana ispod kuca)

Iako je manja kilometraza i manje uspona najtezi je drugi dan zbog prolaska klisure i uspona na Cetanicu.

Prodavnica na trasi nema. Kod manastira Mileseva postoje 2 kafane gde se moze rucati, a pri kraju akcije obavezno posetite poznatu kafanu 1. maj na Zlataru. Preporuka je jagnjetina, hleb od heljde i palacinke od heljde.
Autor:Ostic Miroslav

Track logs (.zip)
e-mail
Uslovi koriscenja
Informacije sadrzane na ovom sajtu su namenjene iskljucivo za licnu upotrebu i nije dozvoljeno koriscenje istih u svrhu sticanja bilo kakve materijalne koristi. Sve informacije koristite na vlastitu odgovornost. Molimo Vas da detaljnije uslove koriscenja procitate ovde