Trekking :: Visokogorstvo :: Transverzale :: Satorske ture

Home

Trekking - Crna Gora - Primorska transverzala II deo (5 dana - satorska tura)


duzina: 107 km :: ukupan uspon: 6.600 m :: ukupan spust: 7.350 m
broj ucesnika 9 :: potrebno vreme za prelazak staze 50 sati (9+9+15+15+2)
akcija izvedena: 02.06-06.06 2010 god.

Opis staze

1. dan - motel Borici - pl. dom pod Vratlom / 16 km :: uspon 1.700m :: spust 1.350m :: 9 sati

Transverzala pocinje kod motela Borici iznad Herceg Novog.
Krecemo sa svim stvarima, hranom potrebnom za 3 dana i vodom za 2 dana (5-6 litara). Serpentinama se penjemo do prevoja Vratlo, a potom stizemo i do doma. Postavljamo satore i nakon kraceg odmora sa malim rancevima krecemo na KT1 - Veliko Cedilo (1.466m).
Pocinje kisa koja ce padati u vise navrata u toku dana. Obzirom da smo imali suncane periode i stizali da se osusimo ovu kisu smo doziveli vise kao osvezenje nego kao problem. Usput obilazimo Zlijebsku jamu (-90m). Nastavljamo dalje ka vrhu Grab (1.383m), zatim odlazimo do penjalista Miskovica greda (gde se nalazi voda kapavica) i produzavamo do doma cime zatvaramo ovu kruznu stazu.
Obzirom da smo imali slobodnog vremena odlucujemo da se (sa malim rancevima) popnemo na Kamenski kabao (1384m) odakle se deo grupe vraca do doma, dok drugi deo odlucuje da grebenom (u duzini od 2km - nije markirano) krene prema vrhu Odijevo (1.571m). Kretanje grebenom nije lako ali se nismo pokajali jer Odijevo predstavlja jedan od boljih vidikovaca u ovom kraju. Sledi spustanje do doma markiranom stazom koja nas vecim delom vodi kroz sumu.
Nocimo u satorima kod doma.


Korisne informacije:
Iz Beograda smo krenuli iznajmljenim kombijem koji ce nam pruzati logisticku podrsku u prelasku transverzale. Isli smo putem preko Bosne, tj kroz Visegrad, Focu, Gorazde i Trebinje do sela Kameno odakle se odvaja krak put ka motelu Borici. Put traje od 11-12 sati. Do motela se moze stici i taxijem iz Herceg Novog ukoliko koristite redovnu autobusku liniju Beograd - Herceg Novi.
Na ovoj deonici transverzale nema pijace vode. Postoji voda kapavica kod Miskovica Grede ali obzirom da je dostupna zivotinjama nije bas preporucljiva za pice. Inace sva voda koja se koristi na transverzali se OBAVEZNO mora dezinfikovati pre upotrebe (npr. tabletama Aquatabs koje se mogu kupiti u mrezi Farmanea apoteka). U samom domu se koristi voda iz cisterne ali je ista zakljucana i na nju ne mozete racunati. Dom nije stalno otvoren i potrebna je prethodna najava kod presednika PD Subra iz Herceg Novog (Dusko tel 068 110 150).
Markacija na celoj transverzali je odlicna sem retkih izuzetaka. Topo karte iz vodica mozete koristiti samo informativno jer ucrtane staze sadrze dosta nepodudarnosti sa realnom markiranom trasom.

2. dan - pl. dom Vratlo - pl. dom Orjen Sedlo / 17 km :: uspon 1.500m :: spust 1.100m :: 9 sati

Nakon sto je kisa padala nocu u nekoliko navrata ipak se ujutru primirila. To smo iskoristili da se spakujemo i da oko 5 sati krenemo sa svim stvarima prema Subri. Cilj je bio preci Subru i spustiti se na drugu stranu kroz Subrin amfiteatar u Grdni do odakle bi se popeli do Orjen sedla.
Na kraju Dubokog dola, tj. pri pocetku sume na usponu prema Subri pocinje jaca kisa. Nastavljamo dalje u nadi da ce ista prestati, ali po dolasku na Subrine platoe pocinje grmljavina sto je bio znak da se vreme nece skoro popraviti i da daljnji uspon postaje veoma opasan. Nevreme sa kisom i grmljavinom postaje sve jace te odlucujemo da se spustimo do kuce u Dubokom dolu gde smo se sklonili pod nadstresnicu potpuno mokri. Kako je kisa padala sve jace i jace odlucili smo da se vratimo do doma kako bi se bar malo ugrejali hodajuci. Kod doma dizemo satore i u toplim vrecama dremamo do prestanka nevremena. Oko 11 sati kisa i grmljavina je prestala, ali je nebo i dalje bilo oblacno.
Nismo hteli da ponavljamo ovaj pokusaj te odlucujemo da sa malim rancevima popnemo KT2 Subru (1.679m) i da se vratimo do doma. Usput smo obisli Dragovu jamu i Nikolinu jamu (-188m), Vilino guvno i Zmajevu pecinu (ima vode!). Pristup do Zmajeve pecine je na jednom delu eksponiran ali je osiguran uzetom. Dok smo bili na vrhu kisa ponovo pocinje da pada i nije prestala sve do uvece, tj. do dolaska na Orjen sedlo.
Obzirom na okolnosti odlucili smo da iskoristimo alternativni put kako bi stigli do Orjen sedla i nastavili transverzalu prema planu. Jedan ucesnik se vratio do motela Borici gde ga je pokupio kombi dok nas 8 sa svim stvarima krece od doma stazom koja zaobilazi Subru sa desne strane prema Borovoj glavi (1.583m). Od Borove glave za nekih pola sata stizemo i do doma na Orjen sedlu gde podizemo satore obzirom da je i ovaj dom zakljucan i otvoren samo po potrebi.

Korisne informacije:
Vode ima u Zmajevoj pecini. U Dubokom dolu kod kuce se nalazi bistijerna. Vode takodje ima na izvoru Studenac kod doma na Orjenskom sedlu. PAZNJA! Ovaj izvor je do sredine leta prekriven snegom i nedostupan. Vodu morate natociti na cisterni u Dubokom dolu ili Zmajevoj pecini i to za taj i vecinu sledeceg dana. Ili se mozete dogovoriti sa Duskom iz PD Subra da Vam eventualno ostavi par bidona sa vodom kod doma, kao sto je to bilo u nasem slucaju.
Obzirom da originalna staza transverzale ide Subrinim amfiteatrom i preko Grdnog dola u zip arhivi je dodat deo treka (d02plus) koji prati ovu trasu. Napomena: navedeni trek je orijentacioni i radjen je na osnovu vodica za transverzalu. Prilikom kretanja treba iskljucivo pratiti markaciju.

3. dan - Orjen sedlo - D. Ledenice / 34 km :: uspon 1.500m :: spust 2.400m :: 15 sati

Obzirom da imamo kasnjenje u satnici ustajemo vrlo rano i u 05.00 krecemo sa malim rancevima na najvisi vrh Orjena - Zubacki kabao (1.894m). Vracamo se istom stazom do doma, pakujemo satore i putem nastavljamo u pravcu Crkvica.
Kod odvajanja za Reovacku gredu dvoje ucesnika nastavlja do D. Ledenica a nas 6 odlucuje da izvrsi uspon na najvisi vrh Reovacke grede - Pazua (1.769m). Na nekim kartama ovaj vrh je naveden i kao Medjugorje. Nakon odvajanja sa staze i izlaska na drugu stazu koja vodi za Crkvice ostavljamo stvari i sa malim rancevima krecemo na uspon. Na polovini uspona se dolazi do izvora.
Iako ovaj uspon zvanicno ne pripada transverzali predstavlja posebno iskustvo i vredan je truda. Po izlasku na greben potrebno je savladati 400m (duzinski) razbacanih stena. U pojedinim delovima ovaj uspon nas je podsetio na vrsni uspon na Ocnjak. Ima dosta eksponiranih delova i potreban je povecan oprez zbog kombinacije kamenja i trave, narocito po vlaznom vremenu.
Vracamo se istom stazom do stvari i onda shvatamo da smo imali srece jer pocinje kisa koja ce opet padati sve do kraja danasnjeg dana. Uspon na ovaj vrh po kisi bi predstavljao preveliki rizik.
Stizemo do Crkvica - mesta koje ima najvise padavina u Evropi, penjemo se na KT3 - Kom (1.154m) koji u stvari predstavlja jos jedno staro austrougarsko utvrdjenje. Sledi posebno upecatljiv i lep deo transverzale. Stari majstorski projektovani austrougarski put nas u duzini od oko 5km vodi od Koma do Veljeg vrha kroz fascinantne predele krsa i divljine. Uspon na KT4 - Velji vrh (1.277m) se izvodi serpentinama za koje se cini da nemaju kraja.
Sledi spust do D. Ledenica i do kafane Grkavac gde nas ceka kombi. Neki podizu satore oko kafane, neki noce u kombiju koji nam je tu dosao u susret, a ostali na podu kafane suseci carape i odecu uz furunu. Obzirom da su nam noge vec treci dan stalno vlazne i da se koza na tabanima smezurala svi ucesnici su dobili zuljeve izmedju prstiju i bilo je pitanje ko ce i kako izdrzati sutrasnji najnaporniji dan.

Korisne informacije:
Vode na stazi ima na izvoru pri usponu na Reovacku gredu i u cisterni u Crkvicama. Vazno: trasa transverzale izlazi na stari put Herceg Novi - Niksic. Na tom putu postoji velika kafana koja ne radi, a odmah ispod nje na novom putu (koji prolazi ispod starog) kod tunela se nalazi nova kafana. U kafani nema nista gotovo za jelo ali se moze dobiti sendvic sa prsutom i naravno pice. Voda moze da se natoci na cesmi kod kafane.

4. dan - D. Ledenice - Krstac / 33km :: uspon 1.900m :: spust 1.600m :: 15 sati

Ujutru tocimo vodu na cesmi, ostavljamo satore, vrece i sav visak stvari u kombi koji ce nam ih dovesti na Krstac uvece. Dva ucesnika odustaju od daljnjeg pesacenja a nas 6 sa malim rancevima i sa bolnim zuljevima nastavljamo trasom transverzale. Konacno je osvanuo lep i suncan dan sto nam je pomoglo da usput osusimo carape i cipele te tako malo umanjimo probleme sa nogama.
Prvo asfaltom, zatim makadamom a potom stazom stizemo i do KT5 - starog utvrdjenja Sveti Andrija. Na ovom mestu je otkinut pecat te smo se svi, a potom i pojedinacno slikali kod KT. Spustamo se do crkvice Sv. Nikola a potom penjemo do izvora Ilijina voda. Nastavljamo dalje po dosta teskom terenu (precica) do bunara, tj. izvora Valista gde srecemo dvoje engleza koji takodje obilaze transverzalu.
Nastavljamo dalje zaraslim stazama kroz Male Zalaze i penjemo se do KT6 - prevoja Luk. Posle krace pauze idemo kroz Velje Zalaze do tacke gde se odvaja staza za Pestingrad i Djerinski vrh (ovi vrhovi nisu obavezni, tj, ne pripadaju transverzali)
Sledimo markaciju i penjemo se do Pestingrada (1.009m) - vrha koji dominira nad Kotorom i pruza sigurno najlepsi pogled na Kotor i Bokokotorski zaliv. Vrsimo uspon (slobodnom procenom iz pravca zapada) na Djerinski vrh (1098m), a potom se sa vrha grebenom spustamo ponovo na markaciju u pravcu severa (kretanje ovim grebenom je dosta rizicno i ne preporucuje se planinarima pocetnicima). Vracamo se markacijom do odvojka te nastavljamo dalje putem do prevoja Krstac gde nas ceka kombi sa nasim stvarima, hranom i vodom i gde postavljamo satore. Dolaskom na Krstac je prakticno zavrsen obilazak i drugog dela transverzale.

Korisne informacije:
Vode ima na izvoru Ilijina voda i na Valistima. Na Krstcu postoji kafana koja u vansezoni radi do 19 casova. Ne preporucujem konzumaciju hrane i pica u ovom restoranu jer su cene izuzetno visoke i neprimerene kvalitetu. Svakako pre porucivanja pogledajte cenovnik.

5. dan - Krstac - Kotor / 7km :: uspon - :: spust 900m :: 2 sata

Ovaj deo trase nije deo zvanicne transverzale vec se vodi kao prikljucna staza. Ali svakako predstavlja nesto sto treba obavezno preci. Stara karavanska staza sa preko 50 serpentina nas polako ali sigurno spusta u Kotor. Nakratko se zadrzavamo u Kotoru, potom odlazimo na kupanje u Perast a zatim se istim putem preko Herceg Novog vracamo u Beograd gde stizemo oko 24 casa.

Korisne informacije:
Iz Kotora se moze vratiti popodnevnim autobusom. Ukoliko se ustane dovoljno rano te stignete u Kotor do 07 sati mozete uzeti taxi do Tivta, pa u Tivtu uhvatiti autobus u 07.40 za Beograd. Takodje postoji varijanta da se ode lokalnim busom do Bara i da se vrati vozom u 12.20.

Opste napomene:
Transverzala je dosta teska i zahteva veoma dobru kondiciju. Treba nositi sto manje stvari, a hrane od 4-5 kg max (uglavnom dehidrirane)
Svakako preporucujem da se pre polaska obavezno nabavi dnevnik transverzale koji se moze kupiti preko planinarskih drustava u Crnoj Gori. Preporuka je i da se kupi Vodic kroz Primorsku transverzalu, kao i vodic kroz Orjen koji sadrze jos dosta korisnih infomracija.
Transverzala je odlicno markirana (osim par manjih delova) crveno belom markacijom, uz povremene oznake PPT. Na znacajnijim raskrsnicama postavljene su i informativne table. Pecati se nalaze postavljeni na metalnim stubovima ukopani u zemlju na kontrolnim tackama. Potrebno je nositi jastuce za pecate i mastilo.
Preporuka je da se ovaj deo transverzale ipak prelazi u jesenjem periodu kada bi trebalo biti manje padavina i kada izvor Studenac nije prekriven snegom. Logisticka podrska kombija nije neophodna ali je svakako dobrodosla.Na slici: Ucesnici drugog dela PPT na pocetku akcije kod motela Borici
(s leva na desno): Negoslav Radicevic, Vojna Gutesa, Ostic Miroslav, Djuro Milosevic, Djeric Dragan, Nebojsa Opacic, Zorka Dulic, Aleksa Radovanovic, Vlada Radivojevic

Autor:Ostic Miroslav

Track logs (.zip)
e-mail
Uslovi koriscenja
Informacije sadrzane na ovom sajtu su namenjene iskljucivo za licnu upotrebu i nije dozvoljeno koriscenje istih u svrhu sticanja bilo kakve materijalne koristi. Sve informacije koristite na vlastitu odgovornost. Molimo Vas da detaljnije uslove koriscenja procitate ovde