Trekking :: Visokogorstvo :: Transverzale :: Satorske ture

Home

Trekking - Magles - Povlen - Jablanik - Medvednik


duzina: 50 km :: ukupan uspon: 2.420 m :: ukupan spust: 2.360 m
datum izvodjenja: 10-11 okt '09 :: broj ucesnika: 21 :: ukupno vreme: 17h

Opis staze

1. dan - Samari - Magles - Srednji Povlen - Veliki Povlen - Debelo brdo - 24 km :: uspon 1.530m :: spust 960m

Staza pocinje od zeleznicke stanice Samari.
Odlazimo do izvora, a potom uz reku Zabavicu do mesta gde pocinjemo strmi uspon na Magles. Staza vodi preko Krstate granice, pored kaptaze do kote 947 koja je odlican vidikovac. Sa navedene kote se spustamo do prevoja a potom markiranom stazom vrsimo uspona na najvisi vrh Maglesa - Pali (1036m). Na vrhu se nalazi antena, a obzirom da je vrh u sumi nema nikakvog vidika. Nastavljamo dalje grebenom do Krcevina, potom do kote 1023, odakle sledi spust do asfaltnog puta Valjevo - Mravinci i novootvorene kafane na tom putu.

Od kafane se nakratko spustamo asfaltom, a zatim pratimo jedan od izvorisnih krakova Policke reke. Nakon 1 km staza naglo skrece ka jugu sve do drugog kraka Policke reke, kojeg prelazimo i pocinjemo atraktivan strmi uspon kamenim padinama Kukalja. Dobro oznojeni izlazimo na greben Kukalja kojim idemo sve do ponovnog spoja sa putem Valjevo - Mravinci. Dalje nastavljamo ovim putem oko 2.5km. Sledi odvajanje prema Povlenu.

Ovaj put "preskacemo" uspon na najvisi vrh Povlena i penjemo se na Srednji Povlen (1.301m), a potom i na Veliki Povlen (1.271m). U momentu odvajanja ka Srednjem Povlenu pocinje kisa. U kombinaciji sa suncem dobijamo priliku da uzivamo u dugama iznad Malog Povlena. Iako nas je nadalje pratila jaka kisa u momentu izlaska na vidikovac na Velikom Povlenu je nakratko prestala. Nagrada za nasu upornost je bio veoma lep pogled kroz procisceni vazduh sa izrazeno jarkim bojama.

Sledi spust kroz sumu do puta koji nas vodi do Debelog brda, a potom i do planinarskog doma na Debelom brdu gde je predvidjeno nocenje.

2. dan - Debelo brdo - Jablanik - Medvednik - Pocuta - 26 km :: uspon 890m :: spust 1.400m

U 7.00 casova u donekle smanjenom broju (par planinara se sinoc i jutros vratilo za Beograd autobusom sa Debelog brda) nastavljamo dalje. Vrsimo uspon na vrh Jablanika (Jablanik 1.275m)

Nadalje sledimo stazu prema Medvedniku. Obilazimo Mijacki vis i dolazimo do Ravnih livada. Sledi uspon kolskim putem na greben Medvednika. Grebenom odlazimo prvo do najviseg vrha (1244m), a zatim se spustamo do vidikovca (Platna) odakle se moze uociti klisure reke Zavojsnice koja obilazi Medvednik sa 3 strane (bolje reci zavija oko Medvednika - otuda i njen naziv) pre nego sto se ulije u Ljubovidju.

Sledi spustanje do drugog vidikovca - Ravni Medvednik, a potom pratimo put koji nas pored Kedine vode dovodi do Krusikovog odmaralista (planinarskog doma) pod Medvednikom.

Sledi spust preko zaseoka Lazani i Pirgici do Bebica Luke. Tu se nakratko penjemo kako bismo usli na sumsku stazu koja nas vodi do manastira Pustinja. Od manastira sledi kratki uspon a zatim i poslednja 2km do Pocute gde je i kraj ture.

Napomene:
Voz iz Beograda krece u 07.05. Po redu voznje u Samare stize u 09.47. Iz Pocute prema Beogradu idu autobusi u 15.45, 16.25, 18.15 i 19.30
Prodavnice i kafana koje su postojale na Debelom brdu vise ne rade, te je najbliza prodavnica i kafana u Pasinoj ravni.
Pl. dom na Debelom brdu ima struju i vodu, poseduje oko 50 lezajeva, ima i posteljinu, ali je preporucljivo poneti svoju vrecu ili posteljinu. Rezervaciju mozete izvrsiti kod domara na telefon 065/2575-205.

Autor:Ostic Miroslav
Suorganizator akcije: Vlada Radivojevic

Track logs (.zip)
e-mail
Uslovi koriscenja
Informacije sadrzane na ovom sajtu su namenjene iskljucivo za licnu upotrebu i nije dozvoljeno koriscenje istih u svrhu sticanja bilo kakve materijalne koristi. Sve informacije koristite na vlastitu odgovornost. Molimo Vas da detaljnije uslove koriscenja procitate ovde