Trekking :: Visokogorstvo :: Transverzale :: Satorske ture

Home

Trekking - Mionica - Bogovadjska suma - Lajkovac


duzina: 29 km :: uspon: 400 m :: spust: 480 m :: 2/3 makadam, njive i suma:: 1/3 asfalt

Opis staze

Pocetak staze je kod autobuske stanice u Mionici. Od stanice se prvo prodje kroz sam Mionicu, a potom se sledi asfaltni put u pravcu Divaca. Ubrzo se skrece desno i spusta do mosta gde se prelazi reka Ribnica. Idemo nizvodno oko 1.5 km do mesta gde prestaje asfaltni put te odlazimo udesno i penjemo se preko Radobicske strane do makadamskog puta koji nas vodi do Bele stene.
Od Bele stene idemo u pravcu istoka kroz selo Vrtiglav, prelazimo reku Toplicu, potoke Srednjak i Zebeljevica i izbijamo na asfaltni put koji nas vodi kroz Srednji kraj, Sikire i Zujanski kraj. Skrecemo levo preko Luga, prelazimo potok Grabovac i preko njiva (obzirom da je put koji je postojao preoran) se penjemo prema Strazari.

Kroz zaseok Podvodnice dolazimo do Bogovadjske sume. Kroz sumu idemo narednih 5 km stalno se drzeci grebena i ne gubeci visinu da bi kraj kamenoloma izbili na put koji je napravljen na trasi stare zeleznicke Lajkovacke pruge uskog koloseka. Uporedo sa putem tece reka Ljig. Odavde idemo u pravcu severa, na jednom mestu silazimo sa puta i pravimo krace zaobilazenje kroz njive, prelazimo reku Kolubaru i stizemo u Lajkovac gde je i kraj ture.

Autor:Ostic Miroslav

Track logs (.zip)
e-mail
Uslovi koriscenja
Informacije sadrzane na ovom sajtu su namenjene iskljucivo za licnu upotrebu i nije dozvoljeno koriscenje istih u svrhu sticanja bilo kakve materijalne koristi. Sve informacije koristite na vlastitu odgovornost. Molimo Vas da detaljnije uslove koriscenja procitate ovde