Trekking :: Visokogorstvo :: Transverzale :: Satorske ture

Home

Trekking - Kucaj (2 dana) - kruzna tura


duzina: 51 km :: ukupan uspon: 2.400 m :: ukupan spust: 2.400 m

akcija izvedena: 12.09. - 13.09. 2009 god.

Prilaz Zbog veoma slabe nastanjenosti Kucaja nema komercijalnih autobuskih linija kojima bi se moglo prici do pogodnog mesta za obilazak predvidjenih vrhova. Iz ovog razloga ova akcija se moze izvesti samo uz pomoc automobila ili kombija. Vozilom se moze prici asfaltnim putem od Despotovca do Lisina, a nadalje solidnim makadamskim putem kroz klisuru Resave. Pocetna tacka je usce Bobotovacke reke u Zlotsku reku. U prilogu je trek od Despotovca do polazne tacke. Obzirom da je za prvi dan uspona potrebno mnogo vremena najbolje je krenuti u petak popodne i kampovati blizu polazne tacke kako bi se u subotu ujutru moglo rano krenuti na akciju.
Opis staze

1. dan - Bota - Ostri kamen - Klencus - 28 km :: uspon 1.500m :: spust 1.200m :: potrebno vreme 11 sati

Krecemo stazom uz Zlotsku reku, a potom uz potok Karapandza, odakle sumskim putevima stizemo na vrh Mala Bota (1039m). Nadalje se krecemo grebenom svo vreme kroz sumu (nema staze) preko vrhova Velika Bota (1148m), Kiseli vrh (1192m), Veliki Pozar (1198m), Ostri Kamen (1233m) i Omanis (1190m). Svi nabrojani vrhovi su obrasli sumom, teren je dosta zamoran za hodanje. Vidika nema, jedini izuzetak su Velika Bota i Ostri Kamen, mada je i sa njih vidik ogranicen. Verovatno to i jeste razlog sto su veoma retko poseceni od strane planinara.
Nadalje se spustamo do prevoja izmedju Omanisa i vrha Tilva Palcin odakle putem odlazimo do kamenitog vrha i dobrog vidikovca - Klencus (929m). Nadalje koristimo kolske puteve i zaobilazno stizemo do zilotskog manastira Novi Stjenik podno vrha Mikulj.
Kod manastira se moze nociti u obliznjem sumarku u njihovim ili sopstvenim satorima. Dobro mesto za satore je i poljana nize manastira blizu izvora.

2. dan - Mikulj - Tresta - Straza - 23 km :: uspon 900m :: spust 1.200m :: potrebno vreme 8 sati

Ujutru prvo vrsimo uspon (bez stvari) na obliznji veoma interesantan vrh Mikulj (1023m) stazom koja je nedavno markirana. Vracamo se drugom stazom pored velikog krsta na kojoj je montiran lanac za lakse uspone/silaske. Napomena: za uspon je logicnije uraditi obrnuto, tj. koristiti stazu sa montiranim lancem, a za silazak stazu koja je markirana.
Nakon povratka sa vrha odlazimo u pravcu istoka, te pored vrha Krsijora vrsimo uspon prvo na Malu Trestu (1.192m), a potom i na Veliku Trestu (1284m - najvisi vrh Kucaja). Napomena: Otprilike na sredini ovog dela trase pocinje da se pojavljuje i markacija koja vodi sve do vrha V. Tresta i produzava dalje do Straze. Sa Velike Treste kroz sumu odlazimo do izvora Hadjucki kladenac, a zatim se penjemo na kameniti vrh i odlican vidikovac Straza (1256m). Dalje idemo po zaravni uz odsecenu jugozapadnu stranu do nizeg vrha koji se nalazi od na visini 1223m. Tu koristimo prolaz kroz stene i spustamo se na put koji nas polukruzno vodi do pocetne tacke.

Autor:Ostic Miroslav

Track logs (.zip)
e-mail
Uslovi koriscenja
Informacije sadrzane na ovom sajtu su namenjene iskljucivo za licnu upotrebu i nije dozvoljeno koriscenje istih u svrhu sticanja bilo kakve materijalne koristi. Sve informacije koristite na vlastitu odgovornost. Molimo Vas da detaljnije uslove koriscenja procitate ovde