Trekking :: Visokogorstvo :: Transverzale :: Satorske ture

Home

Trekking - Golijska transverzala (5 dana - satorska tura)


duzina: 133 km :: ukupan uspon: 5.450 m :: ukupan spust: 4.530 m

Opis staze

1. dan - Manastir Zica - Stolovi - Maglic / 24 km :: uspon 1.320m :: spust 1.290m

Staza pocinje od manastira Zica, prolazi preko vrha Velika Glavica (405m), zaobilazi vrhove Lipar (835m) i Karaulu (904) sa desne strane te preko Erskih livada izlazi na prevoj (1149m). Od prevoja se penjemo prvo na Ciker (1324m), a potom i na najvisi vrh Stolova - Usovicu (1375m). Sa vrha se vracamo na prevoj i spustamo grebenom do reke Maglasnice, a onda idemo nizvodno do starog grada Maglica gde je predvidjeno kampovanje. Ovaj dan je dosta naporan s obzirom na visinsku razliku i pune velike ranceve.

Korisne informacije:
Iz Beograda je najbolje krenuti autobusom koji ide za Kraljevo u 6.00. U Kraljevo se stize u 9.15, a u 9.30 ide lokalni autobus za Zicu, tako da se u 10.00 moze krenuti na akciju, sto daje dovoljno vremena za prelazak planirane trase za prvi dan. Uz put se moze uzeti voda na 2 mesta, dok blizu kampa postoji izvor i restoran. Prodavnice nema ni kod manastira Zica, a ni kod mesta za kampovanje, sto znaci da se mora poneti dovoljno hrane za prvi i drugi dan. Ukoliko se odlucite za veceru u kafani preporuka je jagnjetina ispod saca i mesana salata.

2. dan - Maglic - Cemerno - Savosnica / 34 km :: uspon 1.700m :: spust 1.450m

Prvo se penjemo na stari grad Maglic, a zatim nastavljamo dalje trasom transverzale koja prolazi pored rstorana, potom ide uz reku Dubocicu, izlazi na vrh Kom (1537) i najvisi vrh Cemerna - Smrdljuc (1581m). Od vrha se spustamo do Gornje Isposnice, a potom strmom stazom i do Donje Isposnice, te konacno dolazimo do Savosnice i mesta za logor koje se nalazi pored reke Studenice.
Korisne informacije:
Ovo je najtezi dan na celoj transverzali. Voda moze da se uzme uz put na 6 mesta. Prodavnica u Savosnici radi do 20 casova, s tim da vlasnik stanuje odmah pokraj radnje te verovatno ne bi bio problem da je otvori i nakon isteka radnog vremena.

3. dan - Savosnica - Radocelo - Bzovik / 25km :: uspon 1.300m :: spust 630m

Od kampa idemo asfaltom 7 km gde stizemo u Studenicu. U studenici postoje radnje i kafane te se tu moze snabdeti hranom. Preporucljivo je ovde kupiti hleb za naredna 2 dana. Od manastira Studenica krece ostar uspon preko zaseoka Backulja, vrha Bzeja (1313m) sve do izlaska na najvisi vrh Radocela - Krivacu (1643m). Sa vrha se spustamo do puta koji nas nakon par kracih uspona i silazaka dovodi do sela Bzovik i zaseoka Marinkovici gde postoji prodavnica, a mesto za kamp je u skolskom dvoristu.
Korisne informacije:
Srednje tezak dan. Voda se uz put moze uzeti na 2 mesta. Prodavnica u selu radi od slucaja do slucaja, ali se prodavac moze pozvati telefonom obzirom da stanuje u susednom zaseoku (tel 032 837 207). Snabdevenost nije bas najbolja (ali piva ima). Potrebno je posebno obratiti paznju na ostro skretanje ulevo kod drveta koje se nalazi na udaljenosti od 1.5 km od skretanja za vrh Radocela i izvora pod panjem bukve (tacka oznacena sa "Drvo skr levo"). Treklog prilozen uz ovaj dan je malim delom ispravljen kako bi ispratio ovo skretanje i zvanicnu markaciju transverzale, jer je nasa grupa prilikom obilaska napravila previd i otisla pravo stazom koja je takodje markirana ali nije zvanicna trasa transverzale.

4. dan - Bzovik - Odvracenica / 25km :: uspon 700m :: spust 260m

Staza nastavlja dalje kroz zaseok Zukici, zaobilazi brdo Srnjacu, prolazi pored izvora Miloseva voda te dolazi do zapustene sumske kuce na Seremetovici. Nadalje se zaobilazi brdo Kulina i dolazi do Odvracenice.
Korisne informacije:
Lagan dan. Vode ima uz put na 2 mesta. Na Odvracenici postoji cesma, prodavnice, kafana i hotel Golija (bivsi planinarski dom). Kod vlasnika hotela (Golub) se moze raspitati za smestaj u bungalovima (cena je po dogovoru - ocekujte oko 200 din po coveku obzirom da nema vode i da su bungalovi dosta zapusteni). Cene hrane i pica u hotelu su dosta visoke za planinarske pojmove.

5. dan - Odvracenica - Jankov kamen - Duga Poljana / 25km :: uspon 430m :: spust 900m

Nadalje se ide pored spomenika, putem kroz sumu koji vodi do Djonovog polja, odakle se penje ne najvisi vrh Golije - Jankov kamen (1834m). Sa vrha se spusta na put kojim se nadalje ide skoro svo vreme, zaobilazi se vrh Susica, penje se na vrh Sarski krs i Krstovo brdo, a potom asfaltom u duzini od 3km vodi do Duge Poljane
Korisne informacije:
Najlaksi dan. Vode ima uz put na 1 mestu. Prica se da je u Dugoj Poljani najbolja jagnjetina u Srbiji, a i sire pa to vredi proveriti. Od lokalnih specijaliteta moze se kupiti sudzuk, sir i lokum. Iz Duge Poljane ide autobus za Kraljevo u 15.10, a ima i vise autobusa prema Novom Pazaru. Do Kraljeva se putuje oko 3,5 h. Iz Kraljeva za Beograd postoji vise autobusa, a prvi je vec u 18.50

Opste napomene:
Transverzala spada u teske i njen obilazak je dosta naporan, te se obilazak u "cugu" ne preporucuje neiskusnim i planinarima bez odlicne kondicije. Dodatna teskoca je sto se mora nositi veliki ranac sa opremom za kampovanje, ali je srecna okolnost je sto se uz put moze snabdeti vodom i hranom te se uz malo planiranja teret moze maksimalno redukovati.
Svakako preporucujem da se pre polaska obavezno kupi dnevnik transverzale koji kosta 200 din i sadrzi mnostvo korisnih informacija i opisa , kao i prostor predvidjen za pecate. Dnevnik kosta 200 din, a uz njega se dobija i znacka. Dnevnik se moze kupiti kod osnivaca transverzale Branislava Binica - Bineta iz Kraljeva (tel 064 9109 013) i moze se preuzeti prilikom dolaska u Kraljevo ili pouzecem.
Transverzala je celom duzinom odlicno markirana (crveno bela markacija, uz povremene oznake GT)Na slici: Ucesnici GT na kraju obilaska sa Binetom

Autor:Ostic Miroslav

Track logs (.zip)
e-mail
Uslovi koriscenja
Informacije sadrzane na ovom sajtu su namenjene iskljucivo za licnu upotrebu i nije dozvoljeno koriscenje istih u svrhu sticanja bilo kakve materijalne koristi. Sve informacije koristite na vlastitu odgovornost. Molimo Vas da detaljnije uslove koriscenja procitate ovde