Trekking :: Visokogorstvo :: Transverzale :: Satorske ture

Home

Trekking - Duboka - Meljak - Lipovicka suma - Sremcica


duzina: 25 km :: uspon: 700 m :: spust: 500 m :: 90% polja, njive i suma:: 10% asfalt

Opis staze

Pocetak staze je kod mesta Duboko (druga stanica od Umke). Na ovoj relaciji saobraca Lastin autobus za Obrenovac koji polazi sa Lastine stanice. Nadmorska visina ove tacke je 80m.

Od stanice krecemo odmah uzbrdo uzanim asfaltnim putem u pravcu juga sledeci desni krak puta. Na sledecoj raskrsnici idemo levo svo vreme se polako penjuci putem koji prvo ide kroz sumu, a potom kroz livade sa kojih se pruza lep pogled na Dunav i Obrenovac. Izbijamo na greben, asfaltni put i vrh Stari vis (209m) u naselju Lipik.

Sada idemo asfaltom u pravcu istoka narednih 800m, a potom skrecemo desno na jug spustajuci se kroz Sarcevica kraj do asfaltnog puta koji vodi do Barica. Prelazimo asfaltni put i Baricku reku te se penjemo na greben u pravcu juga preko Gacanovice i Jasenove.

Grebenom idemo idemo istocno prema visu Zuto brdo, pa kroz Trajiste i spustamo se do recice Bubanj. Prelazimo reku i penjemo se na greben do Meljaka gde prelazimo Ibarsku magistralu i nastavljamo dalje putem u pravcu jugoistoka. Nakon 1 km skrecemo levo i spustamo se do Guncatske reke, potom idemo putem uz reku, a onda u pravcu severa te ulazimo u Lipovicku sumu.

Kroz Lipovicku sumu idemo svo vreme u pravcu severa, prelazimo vis Debeli rt (259) koji je u stvari jedna cistina usred sume i gde se nalaze lovacke ceke. Prelazimo Ibarsku magistralu i nadalje u pravcu severa trazimo najpogodniji prolaz kroz sumu. Nakon otprilike 1.5 km izlazimo iz sume gde sa desne strane mozemo uociti prve kuce u Sremcici. Sledeci poljske puteve, ulazimo u naselje i dolazimo do stanice autobusa 511 gde je i kraj staze.

Autor:Ostic Miroslav

Track logs (.zip)
e-mail
Uslovi koriscenja
Informacije sadrzane na ovom sajtu su namenjene iskljucivo za licnu upotrebu i nije dozvoljeno koriscenje istih u svrhu sticanja bilo kakve materijalne koristi. Sve informacije koristite na vlastitu odgovornost. Molimo Vas da detaljnije uslove koriscenja procitate ovde