Trekking :: Visokogorstvo :: Transverzale :: Satorske ture

Home

Trekking - Kanjon Djetinje - Mokra Gora - Viogor (3 dana - satorska tura)


duzina: 70 km :: ukupan uspon: 1.900 m

Opis staze

1. dan - Kanjon Djetinje - 24 km :: uspon 500m

Staza pocinje od zeleznicke stanice u Uzicu. Ide se desnom stranom Djetinje do stare hidrocentrale i gradskog kupalista, tj. do mosta gde prelazimo Djetinju i penjemo se na gradsku tvrdjavu (Stari grad). Sa tvrdjave se vratimo istom stazom i nastavljamo dalje prateci tok Djetinje iduci atraktivnim putem koji je preostao nakon ukidanja pruge uskog koloseka (cire). Nakon veceg broja tunela, prolazeci kroz kanjon Djetinje stizemo do brane Vrutci cijom je izgradnjom potopljena daljnja trasa cire i gde je stvoreno vestacko jezero. Penjemo se do brane, prelazimo je i nadalje idemo obodom vestackog jezera sve do njegovog kraja i mesta zvanog Luke gde je predvidjeno podizanje satora i nocenje.
Napomene:
Hranu za prvi dan je potrebno poneti iz Uzica, jer na trasi nema prodavnica. Na samom mestu za kampovanje nema vode, te o tome treba voditi racuna i snabdeti se uz put. Preporucljivo je satore postaviti malo dalje od obale radi jutarnje vlage. Ukoliko Vam smeta kreketanje zaba onda je preporucljivo kamp pomeriti sto dalje od jezera. Ovaj dan je relativno lak obzirom da nema ostrih uspona. Jedini otezavajuci faktor je tezina ranca koji ne bi trebao prelaziti 17-18 kg u najgorem slucaju. Obavezno treba imati dobru baterijsku lampu jer se prolazi kroz veliki broj tunela. Takodje je pozeljno imati i trulex krpu zbog brisanja satora koji ujutru bude mokar od kondenzovane vlage te ga je potrebno detaljno posusiti kako bi se maksimalno smanjila tezina.

2. dan - Trasom cire do Mokre Gore - 31 km :: uspon 600m

Od jezera dalje nastavljamo trasom cire uz Djetinju prvo do sela Bioska, a potom prolazimo veoma lep deo kanjona Djetinje koji pocinje od mosta na lokalitetu Crveni virovi do usca Konjske reke i Bratesine. Uskoro izlazimo iz kanjona, a trasa cire nas dalje vodi do sela Kremna, te nadalje uporedo sa asfaltnim putem do pocetka rekonstruisanog dela pruge Sarganske osmice i prve stanice Sargan Vitasi.

Sada zaobilazimo najduzi tunel na trasi dug 1.7 km, obzirom da bi prolazak kroz isti bio veoma neugodan kako zbog duzine, tako i zbog mogucnosti prolaska voza. Zaobilazna staza se penje do sumske kuce, a onda spusta sa druge strane tunela. Nadalje se ide prugom gde se prolazi kroz 3 kraca tunela, od kojih je najduzi dug 350m. Ovde je potrebna opreznost, te je u slucaju prolaska voza preporucljivo skloniti se u udubljenja koja se nalaze na svakih 50m unutar tunela, a ranac se obavezno mora skinuti sa ledja. Izlaskom iz poslednjeg tunela vec se moze sagledati deo "osmice" koju pruga pravi kako bi savladala visinsku razliku od preko 200m.

Spustamo se do lepo uredjene stanice Jatare, a potom nastavljamo dalje prugom, zaobilazimo 2 manja tunela i dolazimo do stanice Golubici, odakle se spustamo do stanice "9-ti km". Nadalje idemo prugom do asfalta, te iduci nakratko asfaltom dolazimo do skretanja za Drvengrad Emira Kusturice na brdu Mecavnik. Nakon obilaska Drvengrada spustamo se do pocetne stanice Sarganske osmice u Mokroj Gori.

Odavde dalje idemo otprilike 2 km uz Kamisnu reku, prolazeci kroz lepo uredjeno izletiste, pored izvora lekovite "bele" vode do mesta predvidjenog za kamp, a koje se nalazi na kraju asfaltne staze kod usca potoka Dubosac u Kamisnu reku.
Napomene:
Na mestu predvidjenom za kamp postoji izvor, toalet, rostilj te "pecurke" sa klupama, tako da je mesto idealno za kamp. Hrana se moze kupiti u Biosci, Kremnoj ili Mokroj Gori. Ovaj dan je srednje tezak obzirom da se prelazi vise od 30 km, ali nema ostrih uspona. Olaksavajuca okolnost je i sto se ima ceo dan na raspolaganju te se mogu praviti cesce pauze. Potrebno je dokupiti i hranu za prvi deo treceg dana jer je sledeca prodavnica tek u Semegnjevu.

3. dan - Semegnjevska gora - Viogor (1281m) - 15km :: uspon 800m

Od kampa idemo stazom koja ide koritom potoka Dubosac, gde nakon 1 km odlazimo ulevo stazom koja nas ostrijim usponom izvodi na greben kojim odlazimo do Kozje stene koja je izuzetan vidikovac. Sa ovog mesta se moze sagledati veci deo "osmice". Dalje idemo grebenom do Viogora (1281m), potom se spustamo preko Semegnjevske gore do sela Semegnjevo. Nakon kraceg uspona na Capino brdo spustamo se do zeleznicke stanice Zlatibor gde je i kraj ture.
Napomene:
Srednje tezak dan. Duzina nije velika, ali postoji dosta ostar uspon. Otezavajuci faktor je i umor koji se polako nakupio od prethodna 2 dana. Posebno treba biti oprezan prilikom prolaska kroz korito Dubosca jer su stene veoma klizave. U Semegnjevu postoji prodavnica. Voz za Beograd polazi u 14.03 i u 16.32 (informacije o redu voznje uvek treba dodatno potvrditi zbog mogucnosti izmene reda voznje)

Autor:Ostic Miroslav

Track logs (.zip)
e-mail
Uslovi koriscenja
Informacije sadrzane na ovom sajtu su namenjene iskljucivo za licnu upotrebu i nije dozvoljeno koriscenje istih u svrhu sticanja bilo kakve materijalne koristi. Sve informacije koristite na vlastitu odgovornost. Molimo Vas da detaljnije uslove koriscenja procitate ovde