Trekking :: Visokogorstvo :: Transverzale :: Satorske ture

Home

Trekking - Devica - Ozren (2 dana)


duzina: 44 km :: ukupan uspon: 2.000 m :: ukupan spust: 2.000 m

akcija izvedena: 01.08-02.08 2009 god. :: potrebno vreme: 17 sati (8+9)

Opis staze

1. dan - Devica - 20 km :: uspon 1.300m :: spust 800m :: potrebno vreme 8 sati

Staza pocinje od autobuske stanice u Sokobanji.
Od stanice prolazimo kroz Sokobanju, potom kroz park ulazimo na turisticku stazu koja ide pored reke Moravice i vodi do ostataka rimskog utvrdjenja Sokograd (IV-VII vek).
Od Sokograda idemo grebenom (nema staze) oko 500m do ulaska na turisticku stazu koja vodi do Golemog kamena. Nadalje stazama koje se povremeno gube, pa se opet pojavljuju, a cesto i kroz tesko prohodno rastinje zaobilazeci mnogobrojne vrtace vrsimo uspon preko Kulinog vrha na vrh Device (Capljinac - 1187m).
Sa vrha se spustamo u pravcu zapada do odlicnog izvora Studeni kladenac, odakle vrsimo uspon na Ostru cuku (1075m), potom se ponovo spustamo do izvora i odlazimo do drugog izvora - Banjski kladenac gde podizemo satore.

2. dan - Ozren - 24 km :: uspon 700m :: spust 1.200m :: potrebno vreme 9 sati

Od izvora idemo zapadno do izvora Stalovac i nadalje zaraslim stazama do Ozrena i vrha Leskovik (1.181m), drugog nizeg vrha (1.174m) i odlicnog vidikovca koji se nalazi odmah ispod ovog nizeg vrha.
Sledi dugi spust kroz sumu pored mnostva vrtaca grebenom Golemi kamen do izvora i manastira Sv. Arhangela Gavrila. Od manastira kolskim putem stizemo do specijalne bolnice za plucne bolesti, izvora Ripaljka i vodopada Ripaljka (zasticeno prirodno dobro). Dalje putem silazimo do Sokobanje gde je i kraj ove kruzne ture.

Napomene:
Opisani usponi na Devicu i Ozren su netipicni. Dosta su teski obzirom na zarasle staze i mnostvo vrtaca koje treba zaobilaziti. Uobicajeni pristup sa juzne strane ovim vrhovima je mnogo laksi. Za nocenje preporucujem da se staza prvog dana produzi do izvora Stalovac obzirom da je ovo mesto mnogo lepse za kamp.
Za Sokobanju ide autobus u 07.00, gde stize u 10.15. Iz Sokobanje ide autobus za Beograd u 15.30. U letnjem periodu je potrebno unapred kupiti kartu. Ukoliko nema mesta moze se otici do Aleksinca odakle ide lokalni prevoz do Sokobanje. Takodje je i povratak moguc preko Aleksinca, obzirom na odlicne autobuske veze.

Autor:Ostic Miroslav

Track logs (.zip)
e-mail
Uslovi koriscenja
Informacije sadrzane na ovom sajtu su namenjene iskljucivo za licnu upotrebu i nije dozvoljeno koriscenje istih u svrhu sticanja bilo kakve materijalne koristi. Sve informacije koristite na vlastitu odgovornost. Molimo Vas da detaljnije uslove koriscenja procitate ovde