Trekking :: Visokogorstvo :: Transverzale :: Satorske ture

Home

Trekking - Crni vrh 902m - Trijeska 736m


duzina: 26 km :: uspon: 1.270 m :: spust: 1.270 m

Opis staze

Staza pocinje od Norveske kuce u Gornjem Milanovcu. Odlazimo levim asfaltnim krakom puta uz brdo. Nakon 1.5 km napustamo asfalt i penjemo se na Simonov krs 603m, potom na Grabovicki mali vrh 628m te na Grabovicki vis (Veliki vrh) 692m.

Staza dalje nastavlja preko vrha Klik 722m ispod koga se nalazi par objekata u kojima smestaj mogu naci ljubitelji seoskog turizma, zatim dalje preko Krsa 701m i napokon stizemo na Crni vrh 902m sto je i najveci vrh planine Jesevica. Crni vrh je lako prepoznatljiv kao orijentir jer se na njegovom vrhu nalazi repetitor.

Sada polako pocinje spustanje prema vrhu Trijeska najpre preko malog Crnog vrha 880m, Kamenite kose 785m i Savicevice 711m. Po dolasku u podnozje Trijeske penjemo se po kamenitom grebenu na vrh Trijeske 736m, a potom se polukruzno vracamo na istu tacku sumskim putem. Spustamo se u Grabovicku reku te idemo njenim koritom prvo do manjeg vodopada, a potom do lokaliteta Bakrac gde napustamo reku, prolazimo kroz selo Jablanicu, a zatim kroz zaseoke sela Lunjevica stizemo do pocetne tacke kod Norveske kuce.

Dodatne informacije:

Staza prelazi 10 vrhova visine preko 600m. Svi vrhovi su vulkanskog porekla. Prilikom obilaska staze vecina vrhova se moze zaobici, ali svakako preporucujem uspon na Grabovicki vis, Crni vrh i Trijesku. Posebno interesantna je Trijeska sa izrazenim kamenim vrhom i zanimljivim stenama koje podsecaju na Ostrovicu. Na vrhu se nalaze ostaci srednjevekovnog grada. Smer uspona po treklogu je preporucljiv iskusnijim planinarima jer nema staze, a uspon se vrsi po stenama uz pomoc ruku. Laksa varijanta je da se i uspon i silazak izvrse sumskim putem koji zaobilazno vodi na vrh. Takodje je preporucljivo obici lokaciju Bakrac na kojoj se nalazi vodopad. Da bi se doslo do ovog mesta potrebno je ici nizvodno Grabovickom rekom oko 200m od mesta gde treklog napusta reku i odlazi udesno prema selu Jablanica.

Autor:Ostic Miroslav

Track logs (.zip)
e-mail
Uslovi koriscenja
Informacije sadrzane na ovom sajtu su namenjene iskljucivo za licnu upotrebu i nije dozvoljeno koriscenje istih u svrhu sticanja bilo kakve materijalne koristi. Sve informacije koristite na vlastitu odgovornost. Molimo Vas da detaljnije uslove koriscenja procitate ovde