Trekking :: Visokogorstvo :: Transverzale :: Satorske ture

Home

Trekking - Cumic - Gradina (615m) - Topola


duzina: 29.5 km :: uspon: 800 m :: spust: 1000 m

datum izvodjenja akcije: 01 mart 2009 :: vreme prelaska staze: 9 sati 30 min :: broj ucesnika: 7

Opis staze

Pocetak staze je na putu Topola - Kragujevac (otprilike 3 km pre autobuske stanice Cumic ukoliko idemo iz pravca Topole). Od stanice idemo zapadno, zaobilazimo Cumicsko brdo i penjemo se na G. Vucjak (582m), potom na D. Vucjak (549m), spustamo se do reke Rakovice i nadalje svo vreme iduci zapadno stizemo do Kose (597m). Od Kose se krecemo u pravcu severozapada i uskoro stizemo do Gradine (615m) odakle se spustamo kroz zaseok Kotraza pored bivseg rudnika azbesta do asfaltnog puta koji vodi do Stragara.

Na ovom mestu prelazimo reku Srebrenicu, a potom i Jasenicu te se polako penjemo u pravcu severoistoka do Belog brega, odakle se spustamo ponovo do reke Jasenice, prelazimo je i dalje nastavljamo njenom desnom stranom do zaseoka Bozurnja, gde izbijamo na most i asfaltni put kojim stizemo do podnozja Oplenca (sa juzne strane). Skrecemo na stazu koja nas polako izvodi do crkve na Oplencu, odakle se spustamo do autobuske stanice u Topoli gde je kraj ture.

Napomena: Autobus iz Beograda za Cumic krece u 06.45. Vozaca mozete zamoliti da Vam stane pre zvanicnog stajalista kako biste izbegli vracanje asfaltom do pocetka staze. Iz Topole se moze vratiti autobusom u 18.30 (poslednji autobus ide u 21.30, dolazi iz Novog Pazara i ne staje na autobuskoj stanici u Topoli, te je potrebno da se raspitate za tacnu lokaciju gde ga mozete sacekati.)

Autor:Ostic Miroslav

Track logs (.zip)
e-mail
Uslovi koriscenja
Informacije sadrzane na ovom sajtu su namenjene iskljucivo za licnu upotrebu i nije dozvoljeno koriscenje istih u svrhu sticanja bilo kakve materijalne koristi. Sve informacije koristite na vlastitu odgovornost. Molimo Vas da detaljnije uslove koriscenja procitate ovde