Trekking :: Visokogorstvo :: Transverzale :: Satorske ture

Home

Trekking - kanjon Crne reke - Strazara 1061m


duzina: 18 km :: uspon: 700 m :: spust: 140 m

Opis staze

Staza pocinje od Zeleznicke stanice Lastra. Nakon 2km asfaltom penjemo se na makadamski put kojim se ponovo spustamo do asfalta nakon 1 km. Ide se asfaltom jos oko 1 km, a zatim kolskim putem do usca Crne reke u Bukovsku reku. Do usca i pocetka kanjona ima ukupno 6km.
Nadalje se ide 9 km kroz veoma atraktivan kanjon gde samo u pocetku postoji staza, a vecim delom se krece kroz samo korito. Prolazak kanjona je dosta zahtevan, trazi povecanu koncentraciju i poznavanje kretanja po kamenitom terenu i penjanja po stenama. Brzina prolaska kanjona zavisi od razine vode, velicine grupe i spretnosti ucesnika. U idealnim uslovima potrebno je najmanje 5 sati. Nakon 9 km napusta se kanjon i penje se na vrh Strazara (1061m), odakle se spusta u centar Divcibara do autobuske stanice.

Korisne informacije:
Voz iz Beograda krece u 07.10, a po redu voznje stize u 09.37, ali uglavnom kasni sat vremena
Najbolji period godine za obilazak kanjona Crne reke je leto kada je nizak vodostaj.
Sa Divcibara do Valjeva saobraca lokalni autobus u 18.30. Od Valjeva do Beograda se moze stici brzim vozom u 20.00 casova ili Beovozom u 20.25. Ukoliko zelite da stignete na brzi voz u 20.00 casova onda je potrebno izaci na autobuskoj stanici "Jelovica" i precicom stici na vreme do zeleznicke stanice.

Autor:Ostic Miroslav

Track logs (.zip)
e-mail
Uslovi koriscenja
Informacije sadrzane na ovom sajtu su namenjene iskljucivo za licnu upotrebu i nije dozvoljeno koriscenje istih u svrhu sticanja bilo kakve materijalne koristi. Sve informacije koristite na vlastitu odgovornost. Molimo Vas da detaljnije uslove koriscenja procitate ovde