Trekking :: Visokogorstvo :: Transverzale :: Satorske ture

Home

Trekking - Rakobarski vis (691m) - Brnjica


duzina: 31 km :: uspon: 1.300 m :: spust: 1.350 m

Opis staze

Staza pocinje od autobuske stanice u Turiji. Ide se asfaltom oko 1.5 km uz reku Dajsu u pravcu mesta Rakova Bara. Zatim se skrece na istok i preko zaseoka Zajce stize do izvora i pecine Sumeca. Iz pecine izbija recica, a u unutrasnjosti se cuje sum vodopada po cemu je pecina verovatno i dobila ime.

Od pecine nastavljamo severoistocno i penjemo se na Rakobarski vis. Prilozeni treklog vodi na vrh Kapufjeci, ali ne preporucujem izlazak na isti obzirom da je sav obrastao u skoro neprohodno siblje. Potrebno je nastaviti dobrim sumskim putem koji zaobilazi vrh Kapufjeci sa leve strane i nastaviti prema Rakobarskom visu. Sa Rakobarskog visa se spustamo istocno do sume gde izbijamo na put koji nas vodi u pravcu severa, a potom u pravcu severoistoka i dovodi nas do sela Radenka.

Nadalje idemo niz reku Radenku do spoja sa rekom Kljucata. Spojem ove 2 reke nastaje reka Brnjica koja nadalje prolazi kroz veoma atraktivan kanjon. Kroz veci deo kanjona postoji staza, ali njome je moguce proci samo leti kada je nizi vodostaj, uz obavezno gazenje vode i cesti prelazak sa jedne na drugu stranu.

Penjemo se putem koji odlazi levo i zaobilazi neprohodni deo kanjona. Put prolazi ispod pecine Gaura Vel (pecina je nepristupacna i vidi se samo njen otvor u stenama) te izlazimo na vidikovac od koga se nadalje spustamo ponovo u kanjon. Narednih 500m idemo kroz kanjon gde nekoliko puta prelazimo reku (se kesama na nogama - ali na kraju ipak mokrih nogu), a onda se nakon usca recice Stupanj u Brnjicu penjemo prema Meckinom potoku, odakle nadalje idemo izohipsom kroz sumu prema izvoru Hladna voda.

Pre izvora se penjemo na lokalitet Srpska c., nakratko se spustamo i pored koliba penjemo na grebenski put koji nas vodi do vrha Sokolovica (532m) sa koga se pruza nezaboravan pogled na kanjon. Nastavljamo grebenskim putem koji vodi kroz gustu sumu i na kraju se spusta do Brnjice, odakle jos ima oko 2 km do sela Brnjica i izlaska na Dunav.

Dodatne informacije:
Iz Beograda krece autobus za Turiju u 6.45 gde stize oko 9.00, dok iz Brnjice krece poslednji autobus za Beograd u 18.10. Ukoliko se staza obilazi na ovaj nacin ima se na rasplaganju 9h. Staza je veoma zahtevna obzirom na veliku visinsku razliku, razdaljinu, a pogotovo ako se mora obici za 9h koliko se ima na raspolaganju ako se izvodi redovnim prevozom.

Izvestaj sa akcije
Obicno ne pisem izvestaje sa akcija, ali obzirom na sve sto se pri kraju desavalo napravicu izuzetak.
Mala grupa od 5 planinara koja je obilazila navedenu stazu 06.04.2008 god zakasnila je 15 min na poslednji autobus obzirom na neke nepoznanice tokom obilaska staze. Ukoliko se izbaci obilazak vrha Kapufjeci utrenirani planinari sasvim sigurno mogu dovrsiti akciju na vreme. Sto se tice nase grupe vecina (troje) je stigla u Beograd do 23.00 (uz 4 stopiranja i 1 taxi), dok je manji deo grupe (dvoje) uz malo vise pesacenja po asfaltu imalo srecu da ustopira domacina koji ih je ugostio u svojoj kuci, gde su prespavali i ujutru stigli prvim autobusom u Beograd. Ovom prilikom se zahvaljujem Sani Zulic i ekipi koji su na kraju povezli 2 ucesnika prilikom povratka iz Gornjacke klisure, kao i svim ucesnicima na akciji na strpljenju i razumevanju.

Autor:Ostic Miroslav

Track logs (.zip)
e-mail
Uslovi koriscenja
Informacije sadrzane na ovom sajtu su namenjene iskljucivo za licnu upotrebu i nije dozvoljeno koriscenje istih u svrhu sticanja bilo kakve materijalne koristi. Sve informacije koristite na vlastitu odgovornost. Molimo Vas da detaljnije uslove koriscenja procitate ovde