Trekking :: Visokogorstvo :: Transverzale :: Satorske ture

Home

Trekking - Brdjani - Tresnja - Grocka


duzina: 25 km :: uspon: 400 m :: spust: 600 m :: 70% polja i njive :: 10% suma :: 20% asfalt

Opis staze

Pocetak staze je kod stanice autobusa 405 ili 406 u selu Brdjani kod Ripnja. Od stanice se vratimo asfaltom otprilike 500 m i skrecemo desno (u pravcu jugoistoka) na asfaltni odvojak. Prvo prolazimo zaseok Sutilovac, zatim nastavljamo u pravcu istoka sve do raskrsnice na kojoj silazimo sa asfalta i nastavljamo pravo, prelazimo preko pruge i Topciderske reke, te se polako penjemo Velikim poljem, ulazimo u ulicu Put za Tresnju i izbijamo na Avalski put. Od pocetka staze do izlaska na Avalski put ima 5 km.

Prelazimo Avalski put i spustamo se obodom sume uporedo sa rekom do Jezera na Tresnji. Obilazimo jezero i izlazimo na asfalni put. Obzirom da je nadalje put kroz sumu nedostupan zbog ograde treba se penjati asfaltom (pravac sever) do mesta gde je skinuta ograda i tako uci na stazu koja vodi kruzno kroz sumu i na kraju izbija na isti asfaltni put na mestu koje je udaljeno oko 300 metara dalje od mesta ulaska u ogradjeni prostor.

Nastavljamo asfaltom u pravcu severa, te nakon 50 m dolazimo na raskrsnicu gde idemo desno (istocno) preko Ripanjske kapije i kote 255 gde napustamo asfalt. Idemo i dalje istocno, obilazimo kotu 278 sa leve strane, te kod kote 281 nastavljamo u pravcu severoistoka, pored kote 274, obilazimo vis Kremanac sa desne strane, te nastavljamo istocno preko Lugova. Kod kote 288 se spustamo u pravcu severoistoka gde izbijamo na autoput Bgd-Nis.

Prelazimo autoput preko nadvoznjaka i nastavljamo putem koji se penje u pravcu severoistoka obilazeci uzvisenje Vis (290m) sa desne strane, ulazimo na poljski put kojim treba ici u pravcu severoistoka prema koti 235, potom istocno otprilike 1 km, a onda ponovo severoistocno prema koti 145, odakle se vidi Grocka. Staza nadalje vodi pravo svo vreme se spustajuci. Prelazimo Gavranski potok, reku Grocicu i polako se spustamo prema centru Grocke i stanici autobusa 302 gde je i kraj ture.

Autor:Ostic Miroslav

Track logs (.zip)
e-mail
Uslovi koriscenja
Informacije sadrzane na ovom sajtu su namenjene iskljucivo za licnu upotrebu i nije dozvoljeno koriscenje istih u svrhu sticanja bilo kakve materijalne koristi. Sve informacije koristite na vlastitu odgovornost. Molimo Vas da detaljnije uslove koriscenja procitate ovde