Trekking :: Visokogorstvo :: Transverzale :: Satorske ture

Home

Trekking - Brdjani - Koviona - Parcanski vis - Barajevo


duzina: 22 km :: uspon: 600 m :: spust: 700 m :: 70% polja, njive i suma:: 30% asfalt

Opis staze

Pocetak staze je kod stanice autobusa 405 ili 406 u selu Brdjani kod Ripnja. Od stanice se vratimo asfaltom otprilike 500 m i skrecemo desno (u pravcu jugoistoka) na asfaltni odvojak. Na sledecoj raskrsnici idemo opet desno i spustamo se asfaltnim putem, prelazimo potok i potom se penjemo prema visu Stolice 336m. Zaobilazimo vis sa desne strane i nastavljamo dalje u pravcu istoka najpre preko kote 291, a potom preko Dugog rta (278m). Vec ovde se moze uociti Koviona na cijem vrhu se nalazi vodotoranj u obliku velike kugle.

Nastavljamo dalje spustanje do raskrsnice na kojoj napustamo put i idemo pravo, prelazimo potok i idemo polulevo u pravcu zeleznicke pruge. Prelazimo prugu, zakratko se penjemo, a onda nastavljamo u pravcu juga kroz sumu. Put uskoro nestaje, a ovde treba naci najpogodniji pravac te se spustiti levo (istocno) u potok i potom se uspeti na susedno brdo Siboviti prosek gde se na grebenu ukljucujemo na put gde postoji mestimicna markacija staze Kosmaj - Avala. Nastavljamo ovim putem jugoistocno sve do Kovione.

Od Kovione nastavljamo zapadno asfaltnim putem pored kota 330 i 335, potom jugozapadno prema koti 348. Potom idemo juzno prema koti 367 koju obilazimo sa leve strane i nakon toga skrecemo opet na zapada pored kote 361, prema koti 394, a onda juzno prema Parcanskom visu (409m). Kada pridjemo Parcanskom visu idemo blagim usponom stazom kroz sumu koja nas za 5 minuta izvodi na vrh

Sa Parcanskog visa se vratimo na raskrsnicu puteva te idemo u pravcu jugozapada i kote 353 i visu Podvis (343m). Od Podvisa produzimo otprilike 300m putem i pre ulaska u sumu skrenemo ostro desno na put koji ide obodom sume. Nakon ulaska u bukovu sumu pratimo put koji nas nakon 1,2 km u pravcu zapada konstantno se spustajuci dovodi na Pasuljnjak i u korito Suve reke (Buljkovac).

Nastavljamo dalje putem koji ide koritom reke prelazeci sa jedne na drugu stranu i koji se povremeno gubi. Treba pratiti tok reke naredna 2 km, gde nakon prelaska potoka (pritoke) Suve reke napustamo dotadasnji put i odlazimo putem koji vodi desno u brdo. Nakon uspona kroz sumu izlazimo na Pogled (213m) i sa ovog visa ugledamo prve kuce naselja Gajevi. Ovde precimo preko njiva (pravac zapad) do kuca i puta koji ide kroz selo. Nakratko nastavimo putem levo,a onda desno gde za nekih 300m stizemo do stambenih zgrada naselja Gajevi, gde je Lastina autobuska stanica i kraj ture.

Autor:Ostic Miroslav

Track logs (.zip)
e-mail
Uslovi koriscenja
Informacije sadrzane na ovom sajtu su namenjene iskljucivo za licnu upotrebu i nije dozvoljeno koriscenje istih u svrhu sticanja bilo kakve materijalne koristi. Sve informacije koristite na vlastitu odgovornost. Molimo Vas da detaljnije uslove koriscenja procitate ovde