Trekking :: Visokogorstvo :: Transverzale :: Satorske ture

Home

Trekking - Beljanica 1339m (kruzna staza)


duzina: 20 km :: uspon: 1.100 m :: spust: 1.100

Opis staze

Staza pocinje kod mosta u Lisinama. Kratko se ide asfaltnim putem, a zatim se odlazi ulevo stazom koja ide preko Turskog brda. Uskoro se izlazi na jaci put kojim se spustamo udesno do vodopada na reci Vrelo. Od vodopada pratimo uzvodno tok reke do njenog izvora, koji je udaljen oko 500 metara od vodopada.

Od izvora pocinje strm uspon kroz sumu prema grebenu Beljanice. Pri kraju ovog uspona na 650 mnv staza pocinje polako da se gubi i dosta je zarasla, te se otprilike 500m krece kroz siblje kako bismo izbili na dobru markiranu stazu koja vodi prema vrhu Beljanice (primedba: ukoliko se na kraju jaceg uspona nastavi jos malo pravo u pravcu severa - oko 100m - izbija se vrlo brzo na markiranu stazu te se tako izbegava kretanje kroz siblje). Markirana staza nas izvodi na Sokolicu i tu se markacija polako gubi. Nadalje idemo izohipsom preko Govedarista, a onda usponom preko Gradinista stizemo i na vrh Beljanice (1339m)

Sa vrha se ukljucujemo na standardnu stazu kojom se vrsi uspon na Beljanicu (a i silazak) i koja vodi niz Kaputu i Dugi do sve do vodopada u Lisinama. Kod vodopada postoje ugostiteljski objekti gde se moze konzumirati sveza pastrmka (i pivo naravno). Od vodopada se asfaltom odlazi do pocetne tacke (most na Resavi)

Autor:Ostic Miroslav

Track logs (.zip)
e-mail
Uslovi koriscenja
Informacije sadrzane na ovom sajtu su namenjene iskljucivo za licnu upotrebu i nije dozvoljeno koriscenje istih u svrhu sticanja bilo kakve materijalne koristi. Sve informacije koristite na vlastitu odgovornost. Molimo Vas da detaljnije uslove koriscenja procitate ovde